गणितीय सरलतम सूत्र~
1. 1 से 19 तक की संख्याओं का औसत क्या होगा-
इसका सीधा सा सूत्र है- = n+1
2
= 19+1 =10
2
2. प्रथम 5 सम संख्याओं का औसत निकालो
सूत्र= (n+1)= 5+1= 6
i. परन्तु यदि दिया होता कि विषम संख्याओं का औसत निकालो
तब उत्तर होता = n =5
3. एक प्रकार का प्रश्न होता है जिसमें संख्याओं में बराबर अंतर होता है जिसे क्रमागत संख्याओं की सीरीज़ कहा जाता है, उनका औसत पूछा जाता है
जैसे- 5, 8, 11, 14, 17.........47 का औसत निकालो,
इसका औसत निकालने के लिये बडा आसान सा सूत्र है, इसे याद कर लीजिये
= प्रथम संख्या + अंतिम संख्या
2
= 47+5
2
= 26 उत्तर
4. इसी प्रकार जो प्रश्न पूछे जाते हैं यहाँ सभी के सूत्र उपलब्ध कराये जा रहे हैं उसके बाद हम दूसरे प्रकार के प्रश्न देखेंगे
a. 1 से लेकर n तक सम संख्याओं का औसत
= अंतिम सम संख्या + 2
2
* यदि अंतिम संख्या सम है,
परंतु यदि विषम है
तो = अंतिम संख्या + 1
2
एक और प्रकार से आप कर सकते हैं यदि अंतिम संख्या विषम दी हो तो उससे ठीक पहले वाली सम संख्या को ही अंतिम सम संख्या माना जाता है, जैसे यदि अंतिम संख्या 45 दी है तो अंतिम सम संख्या 44 होगी, और औसत 23 होगा,
b. 1 से लेकर n तक विषम संख्याओं का औसत
इस तरह के प्रश्नों में हमें सिर्फ ये ज्ञात करना होता है कि 1 से लेकर n तक विषम संख्याओं की संख्या कितनी है और जैसा कि आप जानते हैं कि विषम संख्याओं का औसत ऐसी स्थिति में उनकी संख्या ही होती है
जैसे- 1 से 9 तक की विषम संख्याओं का औसत निकालो - या - 1 से 10 तक की संख्याओं का औसत निकालो
पहली स्थिति में हमें (9+1) में 2 से भाग देना है और उत्तर आ जायेगा और दूसरी स्थिति में हमें बस 10 को 2 से विभाजित करना है, क्योंकि आधी संख्यायें सम और आधी विषम होती हैं
c. प्राकृतिक संख्याओं के वर्गों का औसत-
= (n+1)(2n+1)
6
(जहाँ "n" अंतिम संख्या है)
d. प्रथम प्राकृतिक संख्याओं के घनों का औसत
= n(n+1)2
4
NET CTET HTET SSCआदि की करें तैयारी~ GRAMMAR
Pick out Appropriate Phrase in the following sentences :
1. He speaks like a born orator.
A) Adjective Phrase
B) Adverb Phrase
C) Noun Phrase
2. The child replied with perfect truthfulness.
A) Adjective Phrase
B) Adverb Phrase
C) Noun Phrase
3. Do not talk like that.
A) Adjective Phrase
B) Adverb Phrase
C) Noun Phrase
4. He is a man of means.
A) Adjective Phrase
B) Adverb Phrase
C) Noun Phrase
5. I enjoy walking in the fields.
A) Adjective Phrase
B) Adverb Phrase
C) Noun Phrase
6. Show me how to do it.
A) Adjective Phrase
B) Adverb Phrase
C) Noun Phrase
7. Birds of a feather flock together.
A) Adjective Phrase
B) Adverb Phrase
C) Noun Phrase
8. His car ran over a dog.
A) Adjective Phrase
B) Adverb Phrase
C) Noun Phrase
9. He did it against his will.
A) Adjective Phrase
B) Adverb Phrase
C) Noun Phrase
10. I have found the key to his secret.
A) Adjective Phrase
B) Adverb Phrase
C) Noun Phrase
Answers : 1) B, 2) B, 3) B, 4) A, 5) C, 6) C, 7) A, 8) B, 9) B, 10) A
NET व CTET HTET आदि के लिए अंग्रेजी साहित्य
PGT टीचर आदि के लिए English literature notes
1. Which is the correct spelling ?
(A) Quintessence (B) Qintessence (C) Quentesence (D) Quintesence
Ans : (A)
2. Venus and Adonis is by—
(A) Shakespeare (B) Milton (C) Galsworthy (D) Wordsworth
Ans : (A)
3. Pun is—
(A) Opposite word (B) A play on words (C) A funny word (D) Identical words
Ans : (B)
4. Vers libre is—
(A) Colophon (B) Closed form (C) Rhymed form (D) Open form
Ans : (D)
5. Choose the correct verb—
They …… to school by bus.
(A) going (B) goes (C) go (D) to go
Ans : (C)
6. Insert the correct verb form—
Barcelona …… the world to the Montjuic Stadium.
(A) brought (B) took (C) welcomed (D) welcome
Ans : (C)
7. Which of the following is a pastoral poem by Milton ?
(A) Adonis (B) Thyrsis (C) Lycidas (D) None of the above
Ans : (C)
8. Punctuate correctly—
At sunset the general taking decision marched forward.
(A) At sunset, the general, taking decision marched forward
(B) At sunset the general, taking decision, marched forward
(C) At sunset, the general taking decision, marched forward
(D) At sunset, the general, taking decision, marched forward
Ans : (D)
9. The Solitary Reaper is a—
(A) Ballad (B) Ode (C) Lyric (D) Pastoral
Ans : (C)
Directions—(Q. 10 and 11) Ascertain the correct tense of the following in the verb—
10. Yesterday at school, I …… the echo of a roar of laughter.
(A) were startled (B) was startled (C) was startling (D) were startling
Ans : (B)
11. We …… by a strange sound.
(A) were startle (B) was startled (C) was startling (D) were startling
Ans : (A)
12. “Milton’s poetry is a mirror in which the writer’s character is very clearly reflected.” Who made this statement ?
(A) Verity (B) Macmillan (C) Pattison (D) Bush
Ans : (B)
13. The passive voice of—“Jack was forcing through the crowd”…… is—
(A) Jack was being forced through the crowd
(B) The crowd was forcing through by Jack
(C) The crowd forced through Jack
(D) The crowd was being forced through by Jack
Ans : (D)
14. ‘Incredible’ means—
(A) surprising (B) interesting (C) disgusting (D) unbelievable
Ans : (D)
15. The period known as the age of Milton is—
(A) 1621-1681 (B) 1620-1665 (C) 1625-1660 (D) 1628-1655
Ans : (C)
Directions—(Q. 16 and 17) Fill in with prepositions—
16. Ask …… me tomorrow and you shall find me a grave man.
(A) in (B) by (C) for (D) from
Ans : (C)
17. It is a translation …… Horace’s Ars Poetica.
(A) to (B) in (C) from (D) of
Ans : (D)
18. The originator and namer of ‘deconstruction’ is—
(A) Jacques Derrida (B) Friedrich Nietzsche
(C) Martin Heidegger (D) Sigmund Freud
Ans : (A)
19. Which is the correct spelling ?
(A) rythym (B) ryhthm (C) rhythm (D) rhithym
Ans : (C)
20. The age of Milton had three kinds of poets—
(A) Religious, Heroic, Puritan (B) Metaphysical, Cavalier, Puritan
(C) Metaphysical, Romantic, Dramatic (D) Cavalier, Religious, Classical
Ans : (B)
21. Lyrical Ballads was written by Coleridge and—
(A) Arnold (B) Keats (C) Wordsworth (D) Blake
Ans : (C)
22. Legitimate means—
(A) valid (B) correct (C) rightful (D) possessive
Ans : (A)
23. We …… dinner at the Park Hotel yesterday.
(A) had eaten (B) ate (C) were eating (D) got
Ans : (B)
24. Paradise Lost was written by Milton in the …… phase of his life.
(A) Middle (B) Last (C) Student (D) First
Ans : (B)
25. One who hates mankind is called—
(A) egoist (B) egotist (C) introvert (D) misanthrope
Ans : (D)
26. Wordsworth composed some of his finest poems during the years—
(A) 1798-99 (B) 1778-79 (C) 1788-89 (D) 1768-69
Ans : (A)
27. The regular ode is a close imitation of—
(A) Petrarch (B) Shelley (C) Tata (D) Pindar
Ans : (D)
28. Gita……hundred times everyday.
(A) skip (B) skips (C) skipped (D) skipping
Ans : (B)
29. ‘Skilful’ is—
(A) Advent (B) Adopt (C) Adroit (D) Adverse
Ans : (C)
30. Find the mis-spelt word—
(A) appropriate (B) title (C) mission (D) passege
Ans : (D)
31. ‘The Dark Lady’ appears in the sonnets of—
(A) Surrey (B) Wyatt (C) Shakespeare (D) Spenser
Ans : (C)
NET CTET HTET आदि की करें तैयारी~अंग्रेजी साहित्य
English Literature Practice
1. Dickens said about one of his novels: “I like this the best”. Which novel was he referring to?
(a) Oliver Twist
(b) Great Expectations
(c) A Tale of Two Cities
(d) David Copperfield
2. Who is the author of Where Angels Fear to Tread?
(a) Somerset Maugham
(b) D.H. Lawrence
(c) James Joyce
(d) E.M. Forster
3. The Royalists in the Age of Milton are also called as –
(a) Cavaliers
(b) Protestants
(c) Intellectualists
(d) Reformers
4. Who wrote: “We are hollow men.”
(a) Eliot
(b) Yeats
(c) Tagore
(d) Ezekiel
5. Who was the king in England at the time of Peasants’ Revolt?
(a) Richard II
(b) Richard III
(c) Henry I
(d) King John
6. Which of the following is a prose comedy of Joseph Addison?
(a) Rosamond
(b) The Drummer
(c) The Spacious Firmament on high
(d) Cato
7. Mr. Malaprop appears in –
(a) Goldsmith’s The Good Natured Man
(b) Sheridan’s The Rivals
(c) Addison’s Cato
(d) Sheridan’s The School for Scandal
8. A stanza of eight lines is called :
(a) Tercet
(b) Octave
(c) Quatrain
(d) Couplet
9. Who among the following is the pioneer of new criticism?
(a) T.S. Eliot
(b) I.A. Richards
(c) F.R. Leavis
(d) Allan Tate
10. Who for the first time introduced sonnet into English poetry?
(a) Daniel
(b) Spenser
(c) Wyatt and surrey
(d) Shakespeare
Answers : 1. (d) 2. (d) 3. (a) 4. (a) 5. (a) 6. (b) 7. (b) 8. (b) 9. (b) 10. (c)
: NET CTET HTET आदि परीक्षा की करें तैयारी~अंग्रेजी साहित्य
ENGLISH LITERATURE PRACTICE SET
1. Chaucer lived during the reigns of – Edward III, Richard II and Henry IV
2. Chaucer’s Canterbury Tales was written in – 1385 onwards
3. Chaucer’s Canterbury Tales belongs to – 3rd Period of Chaucer’s literary career
4. Norman Conquest took place in – 1066 (11th Century)
5. Wyclif’s Bible was published in – 1380
6. William Langland’s The Vision of William concerning Piers the Plowman was written in – 1362-90
7. The Travels of Sir John Maundeville was published in - 1400
8. The Hundred Years’ War was begun in – 1338 (14th Century)
9. The Hundred Years’ War was fought between – England and France
10. Wat Tyler’s Rebellion took place in - 1381
11. The War of Roses was fought between – The House of York and the House of Lancaster
12. The War of Roses was fought during the period – 1455-86
13. Thomas Malory’s Morte De Arthur was written in – 1470 (published in 1485)
14. Caxton’s Printing Press was set up in – 1485
15. Thomas More’s Utopia was published in – 1516 (Latin), 1551 (English)
16. The First English Comedy, Roister Doister was written in – 1550
17. Roister Doister was written by – Nicholas Udall
18. The First English Tragedy, Gorboduc was written in – 1561
19. Gorboduc was written by – Thomas Sackville, Lord of Buckhurst & Thomas Norton
20. Tottel’s Miscellancy was published in - 1557
21. Queen Elizabeth ascended the throne of England in – 1558
22. Globe Theatre was built in – 1599
23. The Elizabethan Age covers the period – 1558-1602
24. The leader of University Wits was – Christopher Marlowe
25. Marlowe’s first tragedy was – Tamburlaine the Great (1587)
26. Shakespeare wrote – 37 plays
27. Dryden’s All for Love is based on Shakespeare’s – Antony and Cleopatra
28. Shakespeare’s Sonnets were published in – 1609
29. The hero of Spenser’s Faerie Queene is - King Arthur
30. Spenser’s Faerie Queene is dedicated to – Queen Elizabeth
31. Spenser dedicated his Shephearde’s Calendar to – Philip Sydney
32. John Lyly’s Euphues, the Anatomy of Wit was published in 1579 and was contemporary with – Shepheardes Calender.
33. White Devil and Duchess of Malfi were written by – John Webester
34. Ben Jonson’s first play Every Man in his Humour was published in – 1598
35. Ben Jonson is known for his – Comedy of Humours
36. Ben Jonson’s play written wholly in prose – Bartholomew Fair
37. Bacon’s essays are written in – Aphoristic style
38. Bacon wrote essays in all – 106 essays (1st, 2nd, 3rd Edition – 10, 38, 58 essays)
39. Authorised version of the Bible - 1611
40. The leader of Metaphysical School of Poets was – Henery Vaughan
41. The term ‘Augustan’ was first applied to school of Poets by – Dr. Johnson
42. The intellectual father of French Revolution – Rousseau
43. Lyrical Ballads was published in – 1798
44. The leader of the Pre-Raphaelite in England was – D.G. Rossetti
45. The founder of the Pre-Raphaelite Brotherhood in England – William Holman Hunt
46. The originator of the Oxford Movement was – John Keble
47. The phrase ‘Stream of Consciousness’ is associated with – James Joyce
48. The Hero of Homer’s Iliad is – Achilles
49. Pope’s Rape of the Lock contains – Five Cantos
50. A Ballad stanza generally contains – Four lines
51. The greatest Epic in English is written by – Milton
52. The next in command after Satan in Paradise Lost is – Beelzebub
53. The meaning of L’Allegro is – A cheerful man
54. A Pastoral Elegy written by Shelley on the death of Keats – Adonais
55. Everyman a famous play of 15th Century was a – Morality Play
56. The villain in Duchess of Malfi is – Bosola
57. Dryden’s plays in general are called – Heroic Plays
58. The last play written by Shakespeare is – The Tempest
59. Andrea Del Sarto in Browning’s Dramatic Monologue was – A renowned Painter
60. Rabbi Ben Ezra was a – real Jewish Scholar
Comments
Post a Comment